+36 30 6754077 (ha éppen repülünk visszahívjuk) info@optimetriq.hu

Preciziós mezőgazdálkodás - DSM & NDVI

osztályzza
(0 szavazatok)

Amióta távérzékelési adatokat elkezdtek alkalmazni a mezőgazdaságban, folyamatosan nő az a lista, ami a pontos felhasználást tartalmazza:

 Az alábbi lista csak azokat az elemeket tartalmazza, amelyen partnereinkkel dolgoztunk.

  1. Öntözés tervezés 
  2. Nem létezik vízszintes és tökéletesen sík terület! Így a víz mindig folyni/szivárogni fog valamerre. A robotrepülőgépekkel meglehet határozni, hogy merre fog folyni a víz és milyen mértékben. Ezáltal lehetőség nyílik arra,hogy úgy tervezzék meg az öntözést, hogy mindenhova elérjen az öntözővíz és sehol ne legyen túl sok belőle.Egy digitális felület modell kell csak hozzá melyet gépeinkkel akár több száz esetén is egy na alatt elkészítettünk.
  3. Vetés tervezés
  4. Fák,bokrok, villanyoszlopok és sok más olyan "tereptárgy" van amit vetés és más munkálatok közben ki kell kerülni. A túl sok forgolódás a gépekkel meg üzemanyag és vetőmag pazarlást eredményez. Ezt elkerülendő egy pontos tereptérkép elkészítésével a gépek már akár emberi beavatkozás nélkül is megoldhatják az elkerülést.
  5. Kikelés ellenőrzése
  6. Ügyfelünk 110Ha búzát vetett és szépen ki is kelt, legalábbis úgy tűnt. A légi felvételeken azonban a látható, hogy a 110Ha-ból csupán 90Ha kelt ki, 20Ha ki sem kelt valamiért. A hiba nem volt látható a földől. Az ortomozaiknak köszönhetően a gazda még az okot is meg tudta határozni
  7. Idegen növény fertőzöttség.
  8. A gyomirtók alkalmazása a igen nagy költségekkel jár, ráadásul egyéb káros hatásokkal is számolni kell.A repülőgépeink által gyűjtött adatoknak segítségével minden egyes négyzetméterre külön meghatározható a mennyi gyomirtó kell és így megszüntethető a felesleges pancsolás.
  9. Tápanyag hiány 
  10. Víz hiány 
  11. Egyéb stressz faktor azonosítása
  12. Egy repülés, 2 fotó sorozat és egy rövid elemzés számos problémát tárhat fel. A tápanyag hiány, víz hiány vagy más stressz ami a növényt éri mind csökkenti a terméshozamot. Amennyiben a teljes táblát egységesen kezeik néhol nem lesz elég a kezelés néhol meg felesleges pancsolás történik. Az általunk készített adatok egyenesen betáplálhatók a munkagépekbe, így pontosan annyi segítséget kaptak a növények amennyire szükségük van.
  13. Vadkar felmérés
  14. A gödöllői Szentistván Egyetem Vadvédelmi intézetével együttműködve folytatunk kutatásokat arra vonatkozóan,hogy miként lehet a vadkárok pontosabb becslését dokumentálható módon megvalósítani. Erről majd bővebben írunk ahogy a projekt halad előre.
  15. Várható termény mennyiségi becslése
  16. Mind közül talán a leglátványosabb az utolsó NDVI és az aratógép által mért hozam közötti hasonlat, melyet az alábbi képek mutatnak.
Aratás előtti NDVIArató munkagép hozammérő aratok

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/werthhux/html_optimetriq/templates/wt_www_merodronok_pro/html/com_k2/templates/default/item.php on line 249
Olvasás 924 alkalommal Utolsó módosítás kedd, 14 február 2017 03:42

Kapcsolódó elemek

Ebben a kategóriában a szerző más publikációi: « Búza csírázás - SAVI
jelentkezzen be a hozzászóláshoz